Comunicat de presa

Bucuresti, Noiembrie 2016

Patronatul Creditului IFN si date statistice la 30 iunie 2016

Cei 5 membri fondatori: Ferratum IFN S.A., IFN Extra Finance S.A., Telecredit IFN S.A., Viva Credit IFN S.A. si Zaplo IFN S.A. anunta infiintarea Patronatului Creditului IFN, persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, constituita la data de 22 iunie 2016, in temeiul prevederilor Legii Dialogului Social 62/2011.
Conform Statutului, Patronatul este creat in scopul:

• reprezentarii la nivel national si international a intereselor membrilor acestuia, astfel incat sa creasca puterea de reprezentare a entitatilor de creditare de tip IFN
  • promovarii relatiilor de cooperare cu autoritatile publice, sindicatele, si alte persoane juridice si fizice cu care interactioneaza potrivit scopurilor sale
  • promovarii activitatii desfasurate de membrii sai, in vederea imbunatatirii imaginii membrilor si a crearii unei perceptii pozitive a publicului asupra activitatii acestora.

Patronatul Creditului IFN reprezinta institutiile financiare nebancare din Registrul General, al caror principal produs este creditul de consum la distanta pe termen scurt (creditul ofertat prin solutii la distanta: telefon, online, web etc.).

Membrii Patronatului propun construirea planului de actiuni pe ideea asumarii si promovarii Codului de Buna Practica, a unor principii precum: disciplina, responsabilitate, accesibilitate, conformitate, obiectivitate, parteneriat si confidentialitate, dar mai ales a dezvoltarii unui parteneriat consumator – creditor prin sustinerea programelor de educatie financiara. Pentru implementarea unui mecanism de autoreglementare in aplicarea Codului de buna practica, PCIFN a initiat constituirea Colegiului Consultativ – o structura cu caracter nepermanent, fara personalitate juridica, care emite recomandari si opinii neobligatorii cu privire la obiectivele si directiile generale ale conduitei membrilor PCIFN in politica de creditare si in relatia cu Consumatorul debitor. Calitatea de membru al Colegiului Consultativ este benevola, membrii Colegiului neprimind niciun fel de remuneratie pentru activitatea desfasurata. Membrii Colegiului Consultativ sunt Alin Iacob – presedinte al AURSF, Radu Rizoiu – conferentiar universitar doctor, Ianfred Sielberstein – presedinte al Asociatiei Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar – Bancar.

Din punct de vedere statistic, membrii PCIFN au finantat in primele 6 luni ale anului 2016 credite de consum in valoare de 98 milioane Lei, acordand un numar total de 180 048 de contracte.

Din punctul de vedere al valorii finantate, 89% dintre creditele acordate reprezinta credite cu valoare de pana la 1000 Lei, iar 11% intre 1001 si 2000 de Lei.

„Patronatul Creditului IFN a fost infiintat urmare a dorintei membrilor fondatori de a se regasi intr-o entitate care ii reprezinta, defineste si aplica principii comune de buna practica, prin promovarea comportamentului responsabil si disciplinei in piata creditului de consum IFN. Patronatul nostru doreste sa imbunatateasca perceptia consumatorilor asupra produsului de baza pe care membrii il ofera: creditul la distanta pe termen scurt. Traim intr-o era digitala, in care tehnologia avanseaza cu pasi mult mai rapizi decat cadrul legislativ. In consecinta, ne propunem sa conturam un cadru de autoreglementare, care sa ofere modelul normativ de adaptare la realitatea economica. Aceasta este esenta Patronatului nostru.” – a mentionat Ionut Stan, presedintele Patronatului Creditului IFN.

PCIFN reprezinta aproximativ 5% din totalul pietei creditului de consum IFN din Romania in ceea ce priveste volumul nou finantat si aproximativ 50% in ceea ce priveste numarul de contracte acordate.

Ionut Stan – Presedinte

Patronatul Creditului IFN